Nieuwsberichten

Op zondag 10 december 2023 trok een delegatie van IMAF-Belgium naar het mooie dorp Heist-op-den-Berg. Al jarenlang kan je daar de stijl Koryu Karate Jutsu Jissen Ryu volgen bij Sensei Hubert Laenen, Sensei Mario Michiels en Sensei Chris Michiels.

Jean-Pierre Van Vré, voorzitter van IMAF-Belgium, volgde vanaf de zijlijn een les die werd gegeven door een 5-tal sensei van Hubert Sensei zijn school.

6 sensei hebben door hun inspanning en volharding gedurende heel wat jaren een erkenning gekregen in hun DAN-graad door IMAF-Belgium. Hun huidige DAN-graad is nu dus ook bij IMAF-Belgium geassimilleerd.

Proficiat Sensei Marco, Lucien, Pascal, Carl, Geert en Jeffrey.

Sensei Hubert Laenen kreeg ook een erkenning voor zijn titel Hanshi, Sensei Mario voor Kyoshi en Sensei Chris voor Shihan.

Proficiat aan allen.

Bekroning voor jaren volharding!

april 2023

DAN-examen bij Shaolin Dojo

Heist-op-den-Berg

karate en jujutsu België

mei 2022

Marcel Morton

Marcel Morton behaalde tijdens het dan-shiken in de Honbu dojo van IMAF-Belgium op zondag 22 mei 2022 zijn 4de dan in Shotokan Karate-do.


Proficiat Sensei Marcel.

Ook een dikke merci aan zijn Ukes Warren Morton en Nick Tuypens.

karate massenhoven

Koen Van Hees

Koen Van Hees behaalde eveneens een graadverhoging tijdens zijn examen. Koen behaalde zijn 1ste dan in Shoga-jutsu.


Proficiat Koen.

Ook een dikke merci aan zijn Ukes Aleandro en Robin.

maart 2022

Hideakun Dojo viert achtste karatedan van lesgever Willy: “50 jaar op de mat, meer dan 25 breuken”

jujutsu massenhoven

Sint-Maria Chiro Turnhout, beter bekend als ‘de groene chiro’, heeft niet alleen een zwembad maar ook een karateclub te gast op haar terreinen. Oprichter Willy Beernaert van Hideakun Dojo haalde recent zijn achtste dan, een van de hoogste in Europa.


De groene chiro, genoemd naar de kleur van hun vroegere uniformen, heeft haar lokalen tussen de Koningin Elisabethlei, vlak bij de ‘tet van Turnhout’, en de Korte Albertstraat. Hun terreinen herbergen onder meer een theaterzaal, een altaar en een buitenzwembad. In een van de lokalen wordt twee keer per week gevochten. “We zijn een vriendengroep, bijna familie van elkaar, maar op de mat gelden andere regels”, vertelt Willy Beernaert.

Willy is 69 en staat al een halve eeuw op de mat. “Ik was nogal een hevig manneke, met mij kon je geen huis houden. Mijn vader is overleden toen ik tiener was. Ik ben zelf met karate begonnen in Turnhout. Mijn eerste school heb ik opgericht in 1978 in Weelde (Ravels), in opdracht van mijn eerste leraar. Ondertussen zijn al mijn leraren overleden, die zouden vandaag meer dan 100 jaar zijn.”

Tien jaar wachten

Peter Hoskens, secretaris van Hideakun Dojo, nodigde ons uit om Willy te fêteren. “Willy wordt 70 dit jaar, staat vijftig jaar op de mat en haalde onlangs zijn achtste dan kyokushinkai karate, een van de hoogste in Europa (een dan is de graad die aangeeft hoe bekwaam iemand is in de Japanse sporten en kunsten, red.). Hij geeft niet alleen les, hij draagt ook de boodschap en de waarden van karate uit aan zijn leerlingen. Ik ben heel blij dat ik les van hem mag krijgen.”

“Om een nieuwe dan te verwerven, moet je examens afleggen van twee tot drie uur”, legt Willy uit. “Een Japanse commissie van de IMAF, de International Martial Arts Federation, beslist of je geslaagd bent of niet. Na zes jaar trainen, kun je voor je eerste dan gaan en zo zijn er telkens wachttijden tussen twee dans. Voor de negende is dat tien jaar, dat gaat dus waarschijnlijk niet meer lukken.”

Willy was medeoprichter en examinator van de Belgische tak van de International Martial Arts Federation (IMAF). Op een bepaald moment runde hij vier gevechtssportscholen in België. “Die heb ik allemaal doorgegeven. Daarna heb ik nog les gegeven op Aruba, een van de Nederlandse Antillen, aan marine- en gevangenispersoneel.”

Beetje egoïstisch

Naast de achtste dan kyokushinkai karate heeft Willy nog een achtste dan kempo karate, een zesde dan in de Indonesische gevechtssport pencak silat en een eerste dan iaido, de zwaardvechtkunst. Die komen uiteraard niet vanzelf aanwaaien. “Om gevechtssport te doen, moet je een beetje egoïstisch zijn. Je reist de hele wereld rond, soms maandenlang. Begin jaren tachtig ging voor het eerst naar Japan, dat heb ik nadien nog twintig keer gedaan. Met een partner die geen sport doet, lukt het nooit. Je moet keuzes maken en die kunnen soms verdriet doen. Maar eens die bacterie in je zit, is het heel moeilijk om ze er weer uit te krijgen.”

In het zaaltje van de groen chiro kunnen leden van Hideakun Dojo lessen karate, bokszak en kobudo, met lange, houten stokken, volgen. “Het is meer dan nadoen wat Willy voordoet”, zegt Peter. “Er zijn verschillende technieken om te slaan, stoten, boksen en trappen. Je leert elke keer iets nieuw. Hopelijk kan ik volgend jaar voor mijn zwarte gordel gaan. Ook daarvoor moet je een examen van een paar uur doen, waarvoor je helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd.”


Dood kloppen

Er is nog plaats voor nieuwe leerlingen bij de karateclub. “Toen ik begon, gaf ik les aan tweehonderdvijftig leerlingen”, herinnert Willy zich nog. “Vandaag moet je ze binnen trekken. Je krijgt jongeren niet meer uit de zetel. Hier kun je je frustraties kwijt door een zak te pakken en ‘uw eigen dood te kloppen’, dat gaat thuis niet lukken. Karate maakt je zelfzekerder en zorgt er voor dat je beter in je vel zit en dat je je kunt beschermen als je wordt lastig gevallen.”

Hideakun Dojo staat open voor leerlingen vanaf 16 jaar. “Je moet wel tegen een stootje kunnen. We zijn de enige in de regio die full contact karate aanleren, de harde stijl van gevechtssport. Ik heb tweehonderd wedstrijden gedaan, letterlijk van hier tot in Tokio. Nadien sta je vol blauwe plekken, in het beste geval. Ik heb ook al meer dan vijfentwintig breuken gehad, dat voel ik nu wel. Maar ik ga er mee door tot ik dood neer val. Of iets serieus tegen komen, natuurlijk.”

Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij Hideakun Dojo wanneer ze willen. De trainingen zijn op dinsdag om 20u en vrijdag om 19u30 in de lokalen van de groene chiro en duren telkens twee uur. Nieuwelingen krijgen de vier eerste trainingen gratis aangeboden.